Intervju med UNDP

Stina Amnebjer, projektledare, FN:s utvecklingsprogram (UNDP) berättar om boken Blir världen bättre

 


Kan du berätta lite mer om FN:s utvecklingsprogram?  

 

FN:s utvecklingsprogram (UNDP) finns på plats i över 170 länder och territorier och leder FN:s arbete med att bekämpa de orättvisor som orsakas av fattigdom, ojämlikhet och klimatförändringar. Vi arbetar långsiktigt och förebyggande för att bland annat motverka att krig och konflikter bryter ut och för att förbättra levnadsvillkoren och framtidsutsikterna för människor världen över. I Sverige driver vi kunskapsplattformen www.globalamålen.se och arbetar för att öka människors kunskap och engagemang för FN:s arbete och Globala målen för hållbar utveckling.

 

Hur är ert material upplagt?

 

Blir världen bättre? är en bok om global utveckling som belyser de många utmaningar som planeten och mänskligheten står inför samtidigt som den ger exempel på flera av de enastående utvecklingsframsteg som gjorts de senaste årtiondena inom områden så som fattigdom, global hälsa, utbildning och jämställdhet. Den nya upplagan är framtagen som ett komplement till den prisbelönta digitala plattformen med samma namn, www.blirvärldenbättre.se, och det finns en skräddarsydd lärarhandledning för att enkelt kunna använda både boken och hemsidan i skolundervisningen. Boken publicerades för första gången 2005 och har distribuerats till över 240 000 lärare och elever över hela Sverige. 

 

Varför är det viktigt för lärare och elever att lära sig mer om hållbar utveckling?

 

Vi vet att vi är många som vill göra skillnad och tror att kunskap är nyckeln till ökat engagemang för vår gemensamma framtid. Idén bakom både Blir världen bättre? och de över 80 skolövningar som finns på www.globalamålen.se är att presentera data och statistik på ett interaktivt, intresseväckande och pedagogiskt sätt och på så vis öka barn och ungas kunskap om hållbar utveckling och bidra till en faktabaserad världsbild. 

 

 

 

 


 

Stina Amnebjer, projektledare, FN:s utvecklingsprogram (UNDP)