Intervju med HSB

Sveriges ledande boendeaktör HSB utvecklar och förvaltar boende för över en miljon människor och många fler har bott med oss sedan vi grundades 1923.

Hej Sofie

Kan du berätta lite mer om er verksamhet?
HSB är Sveriges ledande boendeaktör, en kooperation som strävar efter att förbättra boendet för våra nuvarande 670 000 och framtida medlemmar. Detta gör vi genom att bygga nya bostads- och hyresrätter, utveckla och förvalta befintliga boenden och erbjuda bosparande som öppnar dörrar till att hitta ett eget hem. Vi drivs inte av kortsiktig vinst, utan av våra medlemmars intressen. Det skapar unika möjligheter att utveckla bostäder i hela landet, även på platser där få andra vill bygga.

Sedan vi grundades, 1923, har över en miljon människor bott med oss. Det ger oss en unik kunskap och inblick i boendet – idag och imorgon. Och ju fler medlemmar vi blir, desto större möjlighet har vi att påverka samhället i en hållbar riktning.

Hur är ert material upplagt?
Tillsammans med vår samarbetspartner Danske Bank har vi tagit fram en handbok i konsten att flytta hemifrån. Och även om den är liten till formatet innehåller mycket som är bra att känna till innan du flyttar hemifrån. Det är en kompass i den ibland snåriga bostadsdjungeln. Vi går igenom olika typer av boendeformer, lån och ekonomi, inredningstips och en massa andra bra saker att ha med sig på vägen till ett eget boende. 


Hur ser ni på ert uppdrag gentemot skolan och varför är det viktigt för er att kommunicera med dem?
Vi ser att många unga har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och här vill HSB som en stor aktör inom boende ta ett samhällsansvar. Genom att bidra med material som höjer kunskapen om boendefrågor och ekonomi får unga vuxna bättre förutsättningar när de ska ta sig an utmaningarna att skaffa ett eget boende, oavsett bakgrund. De blir förberedda på de olika stegen. Vi tycker att det är toppen att materialet används och delas ut i samband med undervisningen i skolan. 

Sofie Kjellin, VD, HSB Finansstöd