Trä- och Möbelföretagen (TMF)

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och företräder cirka 650 medlemsföretag med knappt 30 000 anställda. "Vi bygger och inreder Sverige". Vår verksamhetsidé är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för deras tillväxt. Vi ska vara företagens självklara förstahandsval när det gäller att driva branschutveckling samt att hjälpa och företräda medlemmarna inom arbetsgivarfrågor och näringspolitik. 
Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla digitala filer tillhörande material du beställer mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här
Vad drömmer du om att bygga

Oscar såg ett klipp på Youtube och blev inspirerad - han skulle bygga sin egen spelkonsol och det gjorde han. Resultatet - det får du se om du ser filmen

Hur är det att gå Hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet

Linnéa och Niklas har lagt framtiden i sina händer genom att välja Hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet i Tranås. Hur kommer det sig att de valde just det här programmet? Det får ni veta när ni ser filmen.

Hantverksprogrammet på Dackeskolan skapar goda möjligheter

Christoffer och Oscar har lagt framtiden i sina händer genom att välja Hantverksprogrammet på Dackeskolan i Mjölby. Varför har de valt just det programmet? Det får du veta när du ser filmen.

Trä- och möbelföretagen - FILM Emil Hansius lever som skolelev under en dag

I denna video återvänder YouToubern Emil Hansius till skolbän-ken för att som 27 åring testa livet som skolelev och hur det hade känts om han hade valt en annan linje!

Är du osäker på ditt gymnasieval

Är du mer intresserad av att jobba praktiskt och kreativt, än att sitta på ett kontor? Då är en gymnasieutbildning inom trä, inredning och teknik något du bör kolla in. Så nu kan du sluta oroa dig för en framtid på kontor och istället plugga till något praktiskt & kreativt som tar dig till en mer rörlig tillvaro med stora framtidsmöjligheter.

Sofie Jonsson från Ungdomsbarometern

Att känna sig inkluderad i företaget, samt dess vision blir viktiga pusselbitar på framtidens arbetsmarknaden.Hör Sofie Jonsson berätta om framtidens arbetsgivare.

Sofie Jonsson från Ungdomsbarometern

Att känna sig inkluderad i företaget, samt dess vision blir viktiga pusselbitar på framtidens arbetsmarknad.Hör Sofie Jonsson berätta om framtidens arbetsgivare.


Trä- och Möbelföretagen (TMF)

Vi möter Cecilia Uhler, redaktör, Trä- och Möbelföretagen, TMF

Hej Cecilia!

Berätta lite om TMF
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i möbelindustrin samt den träförädlande industrin. Bland våra cirka 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Vi brukar säga att vi bygger och inreder världen.

TMF:s uppgift är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft och verka för deras tillväxt. Vi ska vara företagens förstahandsval när det gäller att driva branschutveckling samt att hjälpa och företräda medlemmarna inom arbetsgivarfrågor, kompetensförsörjning och näringspolitik. (läs mer på www.tmf.se)

Varför har ni tagit fram materialet ”FORMA din framtid? (inför gymnasievalet)”Vi har jobbat med att lyfta vår industrins gymnasieutbildningar tidigare, men med FORMA din framtid (folder + webbplattform) är tanken att inspirera på ett annat sätt; med erfarenheter, känslor och intryck från ungdomar som inlett resan, och som kan vittna om de spännande karriärsmöjligheter som finns.
Men framförallt är nu informationen inför gymnasievalet mer digital med en hel del filmmaterial. Den redaktionella delen utgår från sex filmade studentintervjuer, på plats på skolan eller ute i produktionsmiljö. Men givetvis hittar man även mycket matnyttigt om utbildningsplatser, beskrivning av våra yrken mm. FORMA din framtid finns även kvar som folder – en årlig guide inför gymnasievalet.

Gå in på formadinframtid.se och möt Halidane, Isabelle, Ida. Linnea, Nina, Tobias, Aliyasir, William och Morgan!

Vilka tips vill ni ge till ungdomar som vill jobba inom trä- och möbelbranschen?
Just nu satsar vi stort på att synliggöra vår industri och nå fram till unga med vår kommunikation om de spännande jobb, utbildningar och produkter som finns. Trä- och möbelindustrin är väldigt bred och man kan jobba med alltifrån avancerade produktionsprocesser och CNC-maskiner till design och specialsnickeri. Det finns också gott hopp om anställning och de närmaste åren behövs flera tusen nya medarbetare. Det som är extra spännande med en karriär inom trä- och möbelindustrin är den möjlighet som finns att kombinera teknik, design och hantverk och skapa innovativa, estetiska produkter som är centrala i människors vardag.

En bra start är en träutbildning via Industritekniska eller Hantverksprogrammet. Även fjärde året på teknikprogrammet är eftertraktat hos arbetsgivarna.

 

Cecilia Uhler, redaktör, Trä- och Möbelföretagen, TMF