Försvarsmakten

Försvarsmakten finns till för att skydda Sverige och försvara landets frihet. Sveriges försvar är ett så kallat insatsförsvar. Insatsförsvar betyder att vårt försvar kan användas direkt när det behövs. Våra styrkor kan snabbt sättas in i strid och andra krissituationer, även om det är kort om tid och oavsett om uppdraget är i Sverige eller utomlands.

De flesta militära tjänster inleds med att man genomgår militär grundutbildning. Därefter öppnas flera möjligheter till tjänstgöring på olika nivåer på såväl heltid som deltid eller i Hemvärnet.
Utöver den militära grundutbildningen erbjuder vi även kortare militära kurser och prova på -utbildningen som Military Weekend.
Information om den militära grundutbildningen finns sammanställd i vår folder BÖRJA HÄR, som du och dina elever är välkomna att ta del av. På vår webbplats jobb.forsvarsmakten.se finns ännu mer information att ta del av.
Tryckt material för beställning

Försvarsmakten

Intervju med Leah Zepada Jorsell, rekryteringsinformatör på Försvarsmakten som berättar om utbildning och karriärmöjligheter med mera inom Förvarsmakten.

 

Hej Leah! 

 

Är det bara tuffa, orädda idrottsintresserade killar som söker sig till Försvarsmakten?

Försvarsmakten välkomnar såväl tjejer som killar. Det som är viktigast initialt är att man har sunda värderingar och helt och hållet ställer upp på Försvarsmaktens värdegrund. Självklart gäller det även att ha rätt förutsättningar, både fysiskt och mentalt, men det är inga supermänniskor vi är ute efter. Att vara engagerad, driven och kunna samarbeta är andra viktiga egenskaper och är en förutsättning för att kunna hantera svåra situationer. Drivkrafterna hos de som söker varierar. För många är det viktigast att få bidra till fred och frihet i Sverige och omvärlden, medan andra ser utmaningen och den personliga utvecklingen som det viktigaste. Vår erfarenhet är att grupper bestående av människor med olika erfarenheter och bakgrund fungerar bäst.

Måste man ha uniform på sig om man arbetar inom Försvarsmakten?

Nej, men det beror på vilket yrke man har. I Försvarsmakten finns många olika tjänster, såväl militära som civila. Som militär bär man uniform, men i de civila tjänsterna gör man det i regel inte. Försvarsmakten är en stor organisation och väldigt många yrken som finns på den övriga arbetsmarknaden finns också representerade hos oss. Till exempel kan man jobba i Försvarsmakten som hr-generalist, ekonom, läkare, lönehandläggare, informatör, jurist eller systemtekniker. Det är inte alla som känner till det.

Att välja en karriär inom Försvarsmakten betyder det att man stänger många andra dörrar på arbetsmarknaden?

Tvärtom, många andra företag och arbetsgivare ser det som en fördel att anställa personal med erfarenhet från jobb inom Försvarsmakten. Vi är erkänt duktiga på ledarskap och personer hos oss blir duktiga på att samarbeta och lär sig också att ta eget ansvar. Att personal inom Försvarmakten är bra på att hantera stress, konflikter och andra svåra situationer ses ofta som ett plus i kanten. Arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten är definitivt en merit att ha med i sitt cv.            

Om man väljer att utbilda sig inom försvaret, betyder det då att man har gjort ett val som gäller livet ut? Att man alla sina arbetande år kommer att arbeta inom försvaret?

Försvarsmakten fungerar på många sätt som vilken annan arbetsgivare som helst. Det är ett vanligt jobb där individen själv bestämmer hur länge hon eller han vill stanna kvar. Men självklart ser vi gärna att folk stannar under en längre period. Det finns även olika valmöjligheter beroende på vad man har för intresse. Man kan jobba som militär eller ha en civil tjänst. Som militär kan man jobba heltid men också välja att jobba deltid, ett par veckor per år. Många väljer att skriva avtal med Hemvärnet och då har man ett engagemang i Försvarsmakten vid sidan av ett anat yrke eller studier. Som sagt, möjligheterna är många, det gäller bara att hitta något som passar en.

Hur söker man till Försvarsmakten?

Till en början söker man GMU, Grundläggande Militär Utbildning. Den efterföljs av en befattningsutbildning som leder till den militära tjänst man har valt. För de civila tjänsterna gäller det förstås att man har den kompetens och erfarenhet som krävs.
Ett bra tips är att besöka vår webbplats, www.jobb.forsvarsmakten.se, där man bland annat hittar aktuella GMU-omgångar samt annonser för alla lediga tjänster som är aktuella.


Forsvaret.png

 

Lärarröster om materialen:

"Som studievägledare på gymnasieskolan behöver man kunskap om många vägar vidare för ungdomarna som lämnar skolans värld."

"FM befinner sig i ett intressant skede mellan värnplikt och anställning, men många har mycket lite kännedom om de nya förutsättningarna för det nya systemet - här hjälper materialen till."

Leah Zepada Jorsell, rekryteringsinformatör på Försvarsmakten