Brödinstitutet

Brödinstitutet strävar efter att vara den naturliga kunskapskällan om bröd i synnerhet och om bra mat för hälsan och klimatet i allmänhet. Vi vilar på vetenskaplig grund.

Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter och brödbranschen. Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen ”Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen” som är en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade kampanj. Brödinstitutet är idag ett dotterbolag till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla digitala filer tillhörande material du beställer mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här
Har du koll på kolhydraterna

Vem vill inte veta om olika kolhydrater? Nyfiken? Här är snabbkursen om skillnaderna mellan bland annat socker, stärkelse och fibrer. Och en hel del annat värt att veta om ett av kroppens viktigaste energikälla.

Kahoot om bröd och spannmålssorter

Spela Kahoot och lär om bröd och spannmåssorter

Brödinstitutet - länkar till Bloggen Facebook och LinkedIn

Här har du möjlighet att följa vårt arbete och frågor i våra kanaler. Välkommen!

Bröd är bra för klimatet

Hur vi äter påverkar vårt klimat i hög grad. Vi lever och äter vi som om vi har 4 jordklot – det är ju galet! Nya matvanor med mer plantbaserad mat gör skillnad! Visste du att bröd är något av det mest klimatsmarta du kan äta?

Det torra livet på Brödinstitutet

I denna semidokumentär får vi följa med när Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: Att göra fullkornsbröd coolt igen. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur.

Vet du vad fullkorn är

Fullkorn finns bara i spannmål och är något av det nyttigaste du kan äta. Här kan du lära dig mer om vad fullkorn är och vad det gör i din kropp.

Brödinstitutet - länkar till Bloggen Facebook och LinkedIn

Här har du möjlighet att följa vårt arbete och frågor i våra kanaler. Välkommen!

Vi har ätit bröd i 10 000 år - och fortsätter

Visste du att vi har ätit bröd i minst 10 000 år? Det har också hänt en hel del sen dess och bröd är och kommer fortsätta vara gott och bra för oss, och planeten, även i framtiden.

Kahoot om bröd och spannmålssorter

Spela Kahoot och lär om bröd och spannmålssorter

Bread The Future - Bakteriemackan

Med fullkorn i maten får du en bättre tarmhälsa. Lär dig mer här.

Brödinstitutet - länkar till Bloggen Facebook och LinkedIn

Här har du möjlighet att följa vårt arbete och frågor i våra kanaler. Välkommen!

Lärarröster om materialet
  • Passar för arbete om matens kemi
  • Jag uppskattar att det var tydligt, men formulerat på hyfsat elevanvändarvänligt språk
  • det är lätt att förstå jag gillar även att det finns lite film med fakta oxå
  • Bra med ett inlägg i hälsodebatten om huruvida gluten är bra eller dåligt
  • Kunskap om olika näringsvärde i bröd.
  • Jag kan presentera det för eleverna då det är från säkra källor, till skillnad från när de själva Googlar på allt.
  • Eleverna har fått en bra förståelse av GLUTEN tack vare diskussioner samt att de har fått ta del av informationen från Brödinstitutet. Tack!