Arena Skolinformation är en del av Arenagruppen och riktar sig till skolan och dess elever. Ett antal fackförbund finansierar och driver projektet som tar fram material om arbetslivet. Syftet med detta projekt är att komplettera undervisningen med information om arbetslivet, viktiga frågor är att förklara vad ett kollektivavtal är, vilka rättigheter och skyldigheter arbetstagare har i arbetslivet, vad arbetsmiljö är och hur vi kan jobba för att den ska bli bättre. Projektet vill ge elever kunskap kring hur livet ser ut efter gymnasiet.


Arena skolinformation – stadsvandring om arbete och arbetsvillkor i Stockholm, Göteborg och Malmö
Den arbetande staden – en stadsvandring om arbete och arbetsvillkor i Stockholm, Göteborg eller Malmö under 150 år. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand. Finns även lärarhandledning för respektive stad.
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Stockholm under 150 år. Från bryggeriarbeterskornas strejk på Münchenbryggeriet i början av 1900-talet till arbetsvillkoren inom gigekonomin idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Göteborg under 150 år. Från sömmerskornas kamp för bättre arbetsvillkor under det tidiga 1900-talet till arbetsvillkoren på vägbyggen och restauranger idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Malmö under 150 år. Från hamnarbetarnas kamp för bättre arbetsvillkor under det tidiga 1900-talet till arbetsvillkoren på restauranger och inom gigekonomin idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.
Intervju Arena Skolinformation
Vi möter Staffan Kahn, projektledare Arena Skolinformation som berättar om deras olika skolmaterial om arbetslivet som blivit en stor succé bland både elever och lärare.
Hej Staffan!
Era olika skolmaterial om arbetslivet har blivit en succé bland både elever och lärare. Vad tror du det beror på?
Jag tror att det finns ett stort behov hos elever att lära sig mer om hur arbetslivet fungerar. Vilka ramar som finns för en fungerande arbetsmarknad och att kunna definiera vad arbetsmiljö handlar om. Många har redan egna erfarenheter av sommarjobb. Där har de fått en inblick i det vardagliga arbetslivet men kanske inte haft kunskapen om vilken typ av anställning de haft och vad det inneburit. Eller varför de som 17-åringar behövt tagit rast tidigare medan den 19-åriga kollegan jobbat fem timmar innan sin rast. Hur arbetsmarknaden fungerar är en viktig del att ta upp i undervisningen. Samtidigt är arbetslivet ett stort område och inte alltid lätt att ta sig an som lärare, våra material håller en bra nivå där lärarna kan plocka ut de delar de vill ha. Vi har också alltid en lärarhandledning till varje material för att den som undervisar ska kunna få stöd.
Vad är anledningen att ni satsar på att höja skolungdomarnas kunskaper om det stundande arbetslivet?
De fackförbund som finansierar verksamheten Arena Skolinformation har under en lång tid märkt att unga människor idag inte vet vad ett kollektivavtal är, de känner inte till att de ska ha ett anställningsavtal eller vad en trygg arbetsmiljö innebär. Arena Skolinformation finns till för att ta fram kostnadsfria undervisningsmaterial som lärare kan använda som ett komplement till befintliga läromedel.
Hur arbetar elever och lärare med materialet i skolorna?
Det är väldigt olika utifrån vilka förutsättningar läraren har med sin klass. Många använder materialen under lektionstid, vissa bara något kapitel och andra hela materialen i sin helhet. Andra låter eleverna använda materialen som instudering inför lektioner. En del kompletterar med filmer om gigekonomi eller arbetsmiljö, andra spelar rollspel för att synliggöra villkor på arbetsmarknaden. Det är också så vi tänker med våra material och filmer, att den som undervisar ska kunna plocka de delar som passar elevgruppen bäst. Det finns också tillhörande lärarhandledning och lektionsförslag, som med fördel kan användas och underlättar för läraren.
Förutom skrifterna Arbetslivet, Arbetsmiljö, Arbete och På lika villkor har ni även konstruerat rollspel, filmer, ljudböcker, tecknade serier och stadsvandringar. Ni har även producerat material om digitalisering, och klimat och lärarhandledningar i svenska , engelska, matematik och historia. Berätta lite om hur tankarna går när ni väljer att utöka ert utbud.
Vi tittar mycket på vilka behov som finns, både hur läroplanen utvecklas så att vi förhåller oss till den, lärares och elevers behov och också hur arbetsmarknaden och villkoren i arbetslivet ser ut eller förändras. När digitaliseringens påverkan på arbetslivet skrevs in i läroplanen, försökte vi hitta former för hur vi kan stötta lärare att ta sig an det området i sin undervisning. När osäkra arbetsvillkor inom gigekonomin blivit allt vanligare så återspeglas det i materialen. Den respons vi hittills har fått är att materialen är bra och fungerar bra i klassrumsmiljön, men vi jobbar hela tiden på att bli bättre och tar tacksamt emot synpunkter på material vi tar fram. Det var till exempel tydligt i den återkoppling vi fick att många lärare hade behov av ett lättläst material för en vuxen målgrupp. Det ledde till att vi producerade ett material som riktar sig till studerande på SFI.

Ja kapitel 1 och 2 är jättebra.
Kapitel 2 om lagar och avtal. Många blir lurade när de söker arbete och här finns de viktigaste sakerna att tänka på.
Tycker att materialet är väldigt heltäckande i detta lilla formatet.