Sveriges riksbank

Vi möter Tommy Persson, projektledare för kommunikationen kring sedel- och myntutbytet på Sveriges riksbank.

 

Hej Tommy! Sveriges riksbank, vilka är ni?

Riksbanken är Sveriges centralbank och vi är en myndighet under riksdagen. Riksbanken har flera uppgifter, en är att hålla inflationen på en låg och stabil nivå och det gör vi genom att ta beslut om reporäntan, Sveriges styrränta. Vi ansvarar också för att följa och övervaka det finansiella systemet. Vi har också ensamrätt att ge ut sedlar och mynt och vi förvaltar guld- och valutareserven. Mycket av detta och mer kan man läsa om i skriften ”Riksbankens roll i samhällsekonomin” som finns att beställa här på Utbudet. Det går också att titta på olika filmer som beskriver Riksbankens arbete på riksbank.se.
 

Var kan man hitta information om de nya sedlarna och mynten?

Främst kan man hitta all information om hela sedel- och myntutbytet på Riksbankens webbplats, riksbank.se under Sedlar och mynt. Man kan också gilla vår Facebook-sida, Kolla pengarna och via den kan man ställa frågor om sedel- och myntutbytet. Det går också bra att ladda ner vår app, Kolla pengarna via Google Play eller App-store. I appen kan man till exempel spela sedelspelet eller utforska de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer. Med appen kan man skanna en sedel och då får du valören uppläst av självaste riksbankschefen Stefan Ingves. Det går också att sms:a riksbanken start till 71120 för att bli påmind om viktiga datum kring nya sedlar och mynt. Utöver det har vi tagit fram en broschyr om utbytet och en lärarhandledning om de nya sedlarna som finns att beställa här på Utbudet.se
 

Vad tycker ni är viktigast att lyfta fram om de nya sedlarna och mynten?

Första och främst byter vi ut de nya sedlarna för att förbättra säkerhetsdetaljerna på sedlarna. Sedlarna har fått två nya säkerhetsdetaljer, färgskiftande bild (finns på alla sedlar) och ett säkerhetsband (finns på 100-kronorssedeln och uppåt). För att kunna se om sedeln är äkta så ska man ”vicka på sedeln”, då ser man färgskiftning och rörelser i de nya säkerhetsdetaljerna. Dessutom byter vi ut alla mynten (utom 10-kronan som blir kvar). De nya mynten är mindre, lättare och nickelfria. Det är också en del datum att hålla reda på, både lanseringsdatum av de nya sedlarna och mynten och datum när de äldre sedlarna och mynten blir ogiltiga. Det som händer härnäst är att de äldre 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2016. Det kan man läsa mer om i den broschyr vi tagit fram och som finns att beställa här på Utbudet.se.

Beställ materialet >>


Tommy Persson 11.jpg

Tommy Persson, Sveriges riksbank

RB-logo-100-PMS.png