GODKÄNN -Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på utbudet.se. Genom att fortsätta godkänner du användningen av cookies och våra användarvillkor

Statens fastighetsverk

Intervju med Mia Fernlund, Chefredaktör för Kulturvärden, Statens fastighetsverk.

 

Hej Mia! Vad gör Statens fastighetsverk?

Vi förvaltar statens kulturfastigheter, det vill säga allas vårt gemensamma kulturarv. Det är de kungliga slotten och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och konsulat, länsresidens, fyrar och andra nationalbyggnader. Vi förvaltar även en sjundedel av Sveriges yta i form av skog och mark och öar. Vi skapar också framtidens kulturarv i form av nya byggnader såsom Världskulturmuseet i Göteborg och House of Sweden i Washington D.C, Dessutom har vi i uppdrag att tillgängliggöra och levandegöra kulturarvet för allmänheten som ju äger alla dessa vackra fastigheter.
 

Er tidning Kulturvärden, har för andra året i rad fått Svenska Publishing-Priset i kategorin Verksamhetstidningar. Vad kan man läsa om i tidningen Kulturvärden?

Ja det stämmer. Det priset är vi väldigt stolta över! I Kulturvärden skriver vi om de byggnader, marker och andra fastigheter som Statens fastighetsverk förvaltar. Vi brukar presentera skickliga hantverkare som berättar om sina specialiteter, någon av våra kulturarvsspecialister som delar med sig av sina kunskaper, görar reportage från någon av våra intressanta byggnader och berätta anekdoter kring människor som har bott eller verkat i husen. Kulturvärden är på så vis ett sätt att låta fler få tillgång till alla vackra och intressanta kulturfastigheter. Vi kan ta läsaren med till hemliga rum som annars inte går att få tillgång till. Målgruppen är dels våra hyresgäster, leverantörer, regering och riksdag, dels allmänheten. Alla som har ett kulturintresse ska kunna hitta något intressant att läsa i Kulturvärden. Vi vet också att många skolor använder Kulturvärden i undervisningen.
 

Hur arbetar ni för att göra vårt historiska arv mer tillgängligt för allmänheten?

Dels genom Kulturvärden och vår webb www.sfv.se dels genom sociala medier som Facebook och vår smartphone-app Sevärt, men även genom att se till att alla byggnader, kulturattraktioner, naturstigar och liknande skyltas ordentligt med information och framöver även med QR-koder för ännu mer information. Vart fjärde år har vi evenemanget Hemliga rum. Då öppnar vi, under en dag, ett antal besöksmål som annars inte är öppna för allmänheten. Det är vår egen personal som då ”lånar nyckeln” från våra hyresgäster och själva är värdar för evenemanget. Det brukar vara mycket uppskattat. I våras kom totalt cirka 45 000 besökare till de 15 platser som höll öppet.

Beställ materialet >>image.jpg

Mia Fernlund, Statens fastighetsverk

statens fastighetsverk.jpg

 

Lärarröster om materialen:

"Trevliga layout samtidigt som innehållet är seriöst och skapar ett positivt intresse för kulturvärden i vår byggnadshistoria"

"Kul med olika artiklar, en bra blandning när människorna i och bakom kommer fram för inspiration"

"Det var lättläst och eleverna uppskattade informationen i häftet."

 


 

Tillbaka till produkterna