GODKÄNN -Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på utbudet.se. Genom att fortsätta godkänner du användningen av cookies och våra användarvillkor

Riksförbundet Hälsofrämjandet

Intervju med Kurt Svedros, vice ordförande på Riksförbundet Hälsofrämjandet

Hej Kurt!

Kan du berätta lite mer om er folder "Må bra med Allemansrätten"?

Naturen har vi alla fri tillgång till via allemansrätten – oftast finns naturen bara några steg utanför dörren. Allemansrätten använder man när man går en promenad i skogen, på ängen eller längs en bäck, paddlar kajak eller sitter på en sten i skogen och tänker. Allemansrätten i Sverige är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver även ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa – inte förstöra.

För att nå ut med viktiga kunskaper om friluftsliv och allemansrätten har Riksförbundet Hälsofrämjandet.s (RHF) tagit fram broschyren ”Må bra med Allemansrätten”. Foldern är ett mycket viktigt och populärt material i skolorna och har gjort stor succé. Naturvårdsverket har stöttat projektet med extra material.

I foldern finns också information om ätliga växter. Alla bör lära sig plocka bär, örter och svamp m.m. att använda ”Naturens skafferi”. Det är billig klimatsmart, mat och ger friluftsupplevelser.

I alla RHF-projekt läggs det in en bred information om allemansrättens möjligheter och skyldigheter. Som forskarna visat, redovisat i Frisk i naturen (lärarhandledning) så kommer projekten som RHF driver i skolorna ge underlag för bättre hälsa hos barnen och kan förbättra inlärningsförmågan, bidra till färre konflikter bland barnen, förbättra motoriken och färre sjukdagar för eleverna m.m.

Hälsofrämjandet vill skapa balans mellan en hälsosam livsstil och klimat och miljö. Visionen är en hållbar livsstil med helhetssyn. RHF har tidigare arbetat med och fortsätter arbeta med hälsofrämjande information bl.a. kring kost/motion, miljö, tobak, socker/läsk och alkohol.

kurt-b.jpg

Kurt Svedros, vice ordförande på Riksförbundet Hälsofrämjandet

Tillbaka till produkterna