GODKÄNN -Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på utbudet.se. Genom att fortsätta godkänner du användningen av cookies och våra användarvillkor

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Intervju med Lennart Nylund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor

 

Hej Lennart! Vilka är ni?

Mucf är en statlig myndighet, vi hette tidigare Ungdomsstyrelsen. Som myndighet är vi något av en diversebutik och tanken är att vårt nya namn bättre ska spegla vad vi faktiskt jobbar med.
 

Varför har ni tagit fram en skrift om näthat?

Under sommaren 2013 fick vi ett uppdrag av regeringen att förebygga kränkningar, hot och trakasserier på nätet bland ungdomar. I bakgrunden fanns bland annat de uppmärksammade Instagram-upploppen i Göteborg och den rättgång som följde. Två tonårstjejer dömdes för grovt förtal och att betala ett stort skadestånd till de 38 målsägarna. Vi har jobbat några år med frågor som rör unga och nätet. En av de saker vi konstaterat är att kunskapen om lagar och regler är dålig– hos ungdomar men även bland vuxna. Vi har därför tagit fram en nätjuridisk guide. Vår ambition är att på ett lättbegripligt sätt förklara vad som är lagligt och olagligt. Nätet är ju ingen frizon – det som är brott i andra sammanhang är brott även på nätet.
 

Hur är materialet upplagt?

Vi betar av ett dussintal nätrelaterade brott –förtal, olaga hot, hets mot folkgrupp, sexuellt ofredande och så vidare. Varje avsnitt är försett med ett flertal exempel och hänvisningar till verkliga rättsfall för att underlätta förståelsen. Hat på nätet kan förstås sträckläsas, men gör
nog mest nytta som uppslagsbok. När något har hänt kan man leta sig fram till vad som
gäller. Till Hat på nätet finns en lärarhandledning som hämtbar pdf. Vi har även tagit fram kortfilmer
där ungdomar berättar om sina erfarenheter av näthat – bra som inledning till en diskussion.
 

Hur farligt är egentligen nätet för ungdomar?

För de flesta inte farligt alls. Men bevisligen råkar unga personer illa ut på olika sätt, på nätet likaväl som på andra ställen. Vi tror dock inte på att skrämmas, vi vill förmedla kunskap som ger ungdomar förutsättningar att hantera de svåra situationer som ibland kan uppstå. Beträffande just näthat har hälften av alla unga 16–25 år ”någon gång” känt sig kränkta av sånt som någon skrivit om dem på nätet. En procent uppger att de ”ofta” har känt sig kränkta (Rapporten Nätkränkningar, Lunds universitet, 2014). Ett lågt procenttal kan dock motsvara ett stort antal individer – i det här fallet cirka 20 000. Det är förstås alldeles för många.
 

Hur kan man som lärare och vuxen hjälpa eleverna att bli självständiga och trygga nätanvändare?

På samma sätt som man försöker hjälpa ungdomar att bli självständiga, trygga och tänka kritiskt i andra sammanhang. Fråga, lyssna och reagera på det du får höra. Var en närvarande vuxen och en god förebild. Nätet är en integrerad del av vår vardag och våra liv. Det speciella är att sanna, osanna, ofördelaktiga och kränkande påståenden och bilder kan spridas oerhört snabbt och till väldigt många. Ibland behöver man – såväl unga som vuxna – tänka ett extra varv innan man trycker på sändknappen.


bild 8.jpg

Lennart Nylund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor

mucf_logo1.png

 

 


 

Tillbaka till produkterna