GODKÄNN -Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på utbudet.se. Genom att fortsätta godkänner du användningen av cookies och våra användarvillkor

Riksbanken berättar om sin verksamhet

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbankens arbete handlar om att ge ut pengar och se till att de behåller sitt värde över tiden. Det kallas för penningpolitik och målet är att hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg och stabil. Banken har också i uppdrag att se till att betalningarna i ekonomin kan ske säkert och effektivt.

 

 

Hej Ann-Leena

 

Kan du berätta lite mer om er verksamhet? 

Riksbanken är Sveriges centralbank och vi är en myndighet under riksdagen. Det som de flesta brukar ha lite koll på är vi beslutar om räntan men vi gör så mycket mer för vi är en central del i ekonomins blodomlopp. Det är vår uppgift är att se till att dina pengar behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt.

I praktiken handlar det om att hålla inflationen låg och stabil, dvs att penningvärdet inte urholkas. Det vanligaste verktyget är vår styrränta som kan justeras uppåt eller nedåt för att påverka efterfrågan i ekonomin. . Vi arbetar också med att övervaka de större bankerna och ser till att vi upprätthåller stabilitet i det finansiella systemet. Vi tittar alltmer på cyber- och hållbarhetsfrågor och vi utreder även om Sverige kan gå över till en statlig digital e-krona som komplement till sedlar och mynt.

Hur är ert material upplagt?

Mycket av vi håller på med kan man läsa om i skriften ”Riksbankens roll i samhällsekonomin” som finns att beställa här på Utbudet. Det går också att titta på olika filmer som beskriver Riksbankens arbete på riksbank.se. 

I våras lanserade vi vårt första digitala Öppna Hus. Det är ett program där journalisten Niklas Ekdal intervjuar riksbankschefen Stefan Ingves och vår förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley om vad vi håller på med och hur vår syn är på viktiga framtidsfrågor. Våra medarbetare är med och berättar om bland annat guldreserven, e-kronan och hur det är att jobba hos oss. 

Sedan har vi också ett antal korta och lättillgängliga filmer som vi rekommenderaratt titta på för att en övergripande bild av  Riksbanken gör i samhällsekonomin. Vill man testa sina kunskaper så finns det även ett studiematerial som lärare kan använda. 

Hur ser ni på ert uppdrag gentemot skolan och varför är det viktigt för er att kommunicera med dem?

Jätteviktigt! Kunskap om hur ett lands ekonomi fungerar och varför den inte fungerar är grundläggande för att man ska lita på samhället. Okunskap leder till oro och svårigheter att göra medvetna val för sig själv. Det brukar också innebära minskad tilltro till att samhället reder ut svåra kriser - vilket i sig riskerar att förvärra krisen. En stabil samhällsekonomi ger bättre förutsättningar för jobb, minskar sannolikheten för arbetslöshet och lägger grunden för vår välfärd. Att även unga förstår och kan ställa medvetna frågor om sådant som de undrar över är viktigt även för oss. Jag vill avsluta med att säga att vi några gånger om året ordnar Lärardagar. I vanliga fall brukar de vara här hos oss på Riksbanken, nu kör vi dem digitalt. Vi tittar på möjligheterna att framöver erbjuda både digitala och fysiska föreläsningar så att lärarna kan välja vad de anser passar bäst för just deras klasser. Spana gärna in när vi släpper datumen för de brukar bli fulltecknade fort!

Ann_Leena_Mikiver.jpg

Ann-Leena Mikiver
Kommunikationschef 

SVERIGES RIKSBANK

Beställ materialen här>

Tillbaka till produkterna